fbpx Skip to content

Huizenprijzen blijven stijgen, er wordt soms hard gevochten om te kopen.

Huizenprijzen blijven stijgen, “Er wordt soms hard gevochten om te kopen, maar let op dat je geen kat in een zak koopt”

De woningprijzen blijven stevig stijgen. Dat blijkt uit de notarisbarometer. Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn huizen in Vlaanderen ruim 5 procent duurder geworden tegenover de gemiddelde prijs van vorig jaar, appartementen 4,6 procent duurder. “De prijzen blijven stijgen omdat er veel kopers zijn.”

We beleven een uitzonderlijke tijd op de vastgoedmarkt omdat er erg veel kandidaat-kopers zijn”, zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen. Dat maakt dat de vastgoedactiviteit in ons land hoog blijft. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal transacties met bijna 17 procent tegenover dezelfde periode in 2019. “Er wordt soms hard gevochten om een eigendom te kunnen kopen, waardoor mensen soms halsoverkop iets kopen”, zegt Van Opstal.

“Vooral woningen in de centrumsteden zijn heel erg gegeerd. Daar moet je dus snel bij zijn. Maar toch raden we aan om voorzichtig te blijven zodat je geen kat in een zak koopt.” Tegenover de eerste jaarhelft van 2020 ligt het aantal transacties 30 procent hoger, maar dat zegt niet zoveel omdat tijdens het coronajaar de vastgoedmarkt een tijdlang stilgelegen heeft. 

Jonge kopers vs. investeerders

Vooral appartementen wisselden vlot van eigenaar. Dat komt omdat twee types kandidaat-kopers interesse hebben in dat soort vastgoed. “Het gaat om jonge mensen die op zoek zijn naar een eigen woning. Die zijn heel actief vanwege de lage rentevoeten. Daarnaast zijn er mensen die vastgoed zoeken als investering, dus kopen om het dan te verhuren”, zegt Van Opstal. “Investeerders kiezen vaak voor een appartement. Het gaat dan vooral om recente en nieuwbouwappartementen, met twee slaapkamers.” De kleinere appartementen en studio’s hebben het sinds corona iets moeilijker omdat mensen meer belang hechten aan ruimte, bijvoorbeeld om te thuiswerken.

Als de jonge mensen en de investeerders erg actief blijven, dan blijft het aantal transacties hoog en dat drijft de prijzen naar boven.

Bart Van Opstal, Federatie van Notarissen

In Vlaanderen zijn huizen tijdens de eerste jaarhelft van 2021 gemiddeld 5,1 procent duurder geworden in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Als je rekening houdt met de inflatie van 1,3 procent, gaat het om een reële prijsstijging van 3,8 procent . Een huis in Vlaanderen kost gemiddeld 322.274 euro. De prijs van appartementen is in Vlaanderen met 4,6 procent gestegen tot gemiddeld 259.340 euro. De reële prijsstijging bedraagt 3,3 procent.

Alsmaar duurder

De woonbonus, het fiscaal voordeel voor de woning waarin je woont en waarvoor je een hypothecaire lening hebt afgesloten, zou de vastgoedprijzen in Vlaanderen gedurende jaren hebben opgedreven. Maar de afschaffing van de woonbonus in 2020 leidt voorlopig niet tot een keerpunt. “Dat kan ook niet”, zegt Van Opstal. “Als die twee grote groepen  – de jonge mensen en de investeerders – erg actief blijven, dan blijft het aantal transacties hoog en dat drijft de prijzen naar boven.”

Vooral voor jonge mensen kan het alsmaar moeilijker worden om vastgoed te kopen. De voorbije vijf jaar is het aandeel jonge kopers (30 jaar of jonger) op de vastgoedmarkt gedaald van 26,8 procent naar 24,2 procent. Een beperkte terugval, die te danken is aan de lage rente waardoor lenen goedkoper is geworden. Wie tussen de 31 en 50 jaar oud is, koopt nu meer dan in 2016. “Dat komt omdat zij vaak op zoek zijn naar hun definitieve eigen woning maar ook naar vastgoed als belegging”, zegt Van Opstal. 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/07/notarisbarometer/