fbpx Skip to content

Assistentieflats : Verlaging van de registratierechten naar 7%

In principe kent Vlaanderen vanaf 1 juli 2018 nog slechts 1 tarief voor de registratierechten: 7 procent. Over de ingangsdatum van de nieuwe regeling was de voorbije dagen twijfel onstaan. Maar Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) bevestigt vrijdagavond dat hij de nieuwe tarieven voor de zomer wil laten ingaan. Wel moet hij nog allerhande adviezen inwinnen. De rechten zullen na de invoering van het lagere tarief ook berekend worden op basis van de aankoopprijs van de woning en niet langer op basis van het kadastraal inkomen (KI) van de woning.
Het KI staat voor de geschatte jaarlijkse huuropbrengst van een woning. Tot nu waren er twee tarieven. Voor woningen met een KI boven de 745 euro is het tarief 10 procent. Ligt het KI van de woning onder de 745 euro, dan is een ‘klein beschrijf’ mogelijk en belopen de registratierechten slechts 5 procent. Het KI is in feite al lang niet meer actueel, aangezien het gebaseerd is op de huurprijzen van 1975. Daarom kiest de Vlaamse overheid nu voor een volledig nieuw systeem.
Na de hervormingen komt er voor gezinswoningen een standaardtarief van 7 procent van de aankoopprijs. Er verandert niets voor wie in vastgoed investeert of voor wie nog een andere woning bezit die hij niet verkoopt. Er is wel nog een verlaagd tarief voorzien voor bescheiden woningen. Met het KI wordt dus geen rekening meer gehouden om te bepalen of een woning bescheiden is of niet. ‘Bescheiden’ betekent dat de aankoopprijs lager moet liggen dan 200.000 euro. In een aantal Vlaamse kernsteden en steden in de Vlaamse rand, zal een woning 220.000 euro mogen kosten om het label ‘bescheiden’ opgeplakt te krijgen.  Dit geldt niet voor nieuwbouw of gronden.  Erkende Assistentieflats, zoals Claire Fontaine te Beveren kunnen genieten van 12% btw in plaats van 21% bij eigen bewoning.

bron : Tijd