fbpx Skip to content

Beleggingsvastgoed krijgt meer zuurstof op de verhuurmarkt.

Er is een consensus in de Vlaamse regering om de hoge schenkingsrechten op onroerend goed te verlagen. Wie de geschonken beleggingsvastgoed renoveert of verhuurt, krijgt bovendien een extra korting.

Vlaanderen gaat de schenkingsrechten voor onroerend goed verlagen en vereenvoudigen om zo slapend patrimonium te activeren. Door de tarieven bij het schenken van onroerend goed en dito beleggingsvastgoed te verlagen, zouden meer mensen schenken en dus de overheidsinkomsten stijgen. Nu lopen de hoogste tarieven op tot 80 procent en dat schrikt af, luidt de redenering.

De huidige regeling dwingt heel wat oudere verhuurders om hun beleggingsvastgoed te verkopen en het kapitaal in roerende vorm over te dragen. Op het schenken van roerende goederen geldt immers maar een vast tarief van 3 procent.

Tarieven

Vlaanderen gaat de schenkingsrechten voor onroerend goed verlagen en vereenvoudigen om zo slapend patrimonium te activeren. Bij renovatie of langdurige verhuur kan daarbovenop een extra korting toegekend worden. De Vlaamse regering verwacht door de lagere heffing meer inkomsten te genereren, zoals al eens het geval was in 2002 bij de verlaging van de registratierechten van 12,5 naar 10 procent en van 6 naar 5 procent..

grafiek-schenking-beleggingsvastgoedOok de categorieën worden vereenvoudigd. Vandaag is er een onderscheid in tarieven tussen schenking in rechte lijn, tussen broers en zussen, tussen ooms en tantes en neven en nichten en al de rest. In toekomst blijven slechts twee categorieën over: een schenking in rechte lijn aan een echtgenoot, partner of (klein)kind en een schenking tussen alle anderen.

Er komen ook nog twee extra kortingen. Er komt een extra verlaging voor wie energiezuinige investeringen uitvoert in de eigendommen die worden geschonken. En wie die eigendom verhuurt, krijgt ook een extra verlaging.

Private huurmarkt

Met deze maatregelen wil de Vlaamse regering niet alleen de energie-efficiëntie stimuleren, maar ook de private huurmarkt. CIB Vlaanderen is hiermee alvast tevreden, want de private huurmarkt heeft al jaren meer zuurstof nodig.

De aanpassing van de tarieven is afhankelijk van de goedkeuring in het Vlaams Parlement. Ze gaan uiterlijk op 1 juli in.

Bron : Tijd