fbpx Skip to content

Beleggingsvastgoed zorgt voor stijging aantal transacties.

In de voorbije maand januari 2015 zijn er bijna evenveel woningen en gronden van de hand gegaan als in januari vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van notaris.be die onze redactie in handen kreeg. “De verwachte terugval in Vlaanderen is er niet gekomen. In Wallonië is er dan weer iets bijzonders aan de hand”.
Eind vorig jaar was er een stormloop van kooplustigen op banken en notarissen. Die mensen zouden de aankoop van een woning of een appartement vervroegen om nog te kunnen genieten van de gunstiger vorm van de woonbonus, de vroegere hypothecaire aftrek.

Daarom werd met belangstelling uitgekeken naar het aantal vastgoedtransacties dat in januari van dit jaar, dus na het aflopen van de deadline, gesloten zou worden. Het was verwacht dat het aantal verkopen flink zou gedaald zijn.

Vreemd genoeg is dat niet het geval. Volgens Bart Van Opstal is het aantal vastgoedtransacties de voorbije maand (over heel België) zelfs met 2,7% gestegen in vergelijking met januari van vorig jaar.

In Vlaanderen -want daar ging het hele woonbonusverhaal over- was er een stijging met 0,1% of anders gezegd: de vastgoedmarkt heeft daar goed standgehouden. “De verwachte terugval voor Vlaanderen is er niet gekomen. Er werd uitgegaan van een verschuiving van de activiteiten, waarbij mensen die de markt afspeurden, hun aankoop vervroegd hebben. Maar het ziet ernaar uit dat de activiteiten zich hernemen alsof er niets aan de hand was.

Waarom dat precies is, is nog niet duidelijk, maar de lage rente speelt wellicht een rol en mogelijk wagen ook veel investeerders zich op de markt, nu sparen nog maar weinig oplevert.

“Bijzondere” stijging in Wallonië

Een tweede zaak die Van Opstal opvalt, is het hoge cijfer voor Wallonië. Het aantal transacties is er op jaarbasis met maar liefst 11 procent gestegen. “Elke stijging van meer dan 10 procent is bijzonder. Er waren daar nochtans geen speciale maatregelen. Ook fiscaal is daar niets veranderd.”

In Brussel was er dan weer een daling van het aantal vastgoedtransacties met 6%.

Vastia ontwikkelt betaalbaar beleggingsvastgoed op toplocaties én enkel in groeisegmenten zoals studentenflats en assistentieflats met als doel “levenslang financieel comfort” zeker te stellen. Daar gaat het meestal om bij investeerders in beleggingsvastgoed.

Bron : notaris-be