fbpx Skip to content

Beleggingsvastgoed juist nu serieus overwegen

‘Spaarder zit met geld in de maag’. De rente op een spaarrekening is nagenoeg te verwaarlozen. Aandelen staan hoog en Nederlandse staatsobligaties geven zelfs een negatieve rente. Vastgoed is lange tijd niet sexy geweest. De laatste beleggingscategorie verdient juist wel weer serieuze aandacht voor vermogensopbouw op de langere termijn. De eerste signalen van een aantrekkende vastgoedmarkt zijn zichtbaar.
Naast andere prominente partijen kwam Cushman & Wakefield onlangs met de mededeling dat de Europese vastgoedmarkten gaan profiteren van aankopen van staats- en bedrijfsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB).
“Er wordt een stijging van het beleggingsvolume verwacht met 5 – 10% en aanvangsrendementen dalen met 20 tot 30 basispunten. Deze daling kan oplopen tot 40 – 70 basispunten als de Quantitave Easing van de ECB een succes wordt, de financieringskosten langer op een lager niveau blijven, de economische groei aantrekt en er bovendien economische hervormingen komen”, aldus deze vastgoedspecialist.

Rente nog laag
Vooralsnog lijkt de hypotheekrente nog wel even laag te blijven, gezien het beleid van de ECB. Deze rente kan bovendien voor langere termijn tegen aantrekkelijk voorwaarden worden vastgezet. Veel belangrijke Europese economieën zijn actief met structurele hervormingen of hebben dat, zoals Duitsland, jaren geleden al in gang gezet.
Bovendien, blijkt deze week, dat inkopers de Nederlandse industrie stevig zien groeien. Andere landen doen het langzaam maar zeker ook weer beter. De Duitse economie is nog immer robuust en de belangrijkste drijvende kracht achter de Europese economie.

Zeven vette jaren
Waarin u ook belegt risico’s zijn er altijd. Er gaat geen bel op het laagste punt. Dit geldt voor alle beleggingscategorieën. Wel is duidelijk dat vastgoed na zeven magere jaren in veel geografische gebieden en segmenten waar het slecht ging uit het dal kruipt. Dus wellicht komen nu zeven vette jaren. Het is dan de professionele kunst in die geografische gebieden, groeisegmenten en objecten te investeren waar de meeste kansen liggen, de risico’s beperkt zijn, of indien mogelijk uitgesloten worden.
Met betrekking tot de risico’s is spreiding dan onder meer een belangrijk aandachtspunt, zowel voor wat betreft regio’s, objecten, segmenten, huurders als financieringstermijnen. Maar ook belangrijk is aflossen op de leningen.
Er kan met een ‘leverage’ gewerkt worden. Zeker met de huidige lage hypotheekrente is dat zinvol om het rendement iets te verhogen. Teneinde de risico’s echter steeds verder terug te dringen is aflossen op leningen zinvol. U bouwt daarmee dan toch uw beter renderende spaarpotje op.

Nieuwe vastgoedhype?
Staan we aan het begin van een nieuwe vastgoedhype? Ik denk het niet. Banken blijven behoudend met vastgoedfinanciering, gezien de kapitaaleisen. Ook de structuur van vastgoedfinancieringen gaat op de schop.
Dat er in Europa, met een groeiende bevolking, meer behoefte zal zijn aan vastgoed lijkt niettemin een ‘no brainer’. Naast nieuwe ontwikkelingen, zal dit uiteindelijk hogere prijzen tot gevolg hebben. Zeker als de inflatie weer oploopt. Zoals gezegd is een juiste selectie en spreiding van het grootste belang.

Vastia speelt hier op in door betaalbaar beleggingsvastgoed te creëren op toplocaties in de sterkste groeimarkten, zoals studentenflats, assistentieflats en yuppieflats.

Bron : Telegraaf