fbpx Skip to content

Meer beleggingsvastgoed verkocht.

De Belgen kopen weer meer vastgoed. Tegenover het eerste kwartaal van 2013 kochten we 3,6% meer huizen en flats, blijkt uit de notarisbarometer. De belgische vastgoedmarkt heeft het jaar sterk ingezet. Dat is onder meer te danken aan het toenemende consumentenvertrouwen. Dat maakt dat kandidaat-kopers vlotter durven te investeren in plaats van de zaken uit te stellen. Daarnaast speelt ook de lage rente een rol. Die maakt lenen om te investeren interessant. Nochtans blijft het aantal hypothecaire kredieten dalen. Zo waren er in het eerste kwartaal 5,7% minder akten voor zulke leningen dan een jaar geleden. Daaruit valt af te leiden dat de markt vooral gedreven wordt door beleggers. Die proberen hun centen wat meer te laten renderen, omdat een spaarboekje nog amper iets opbrengt.
De prijzen zelf zijn nog lichtjes toegenomen. Voor een beleggingen in appartementen of flats noteerden de notarissen een stijging met 2,7%.
Over een periode van vijf jaar is het aantal transacties met 5,5% toegenomen. Dat is een gezond teken. De Belgische markt heeft nooit last gehad van de sterke schommelingen. Een ideale thuishaven voor beleggers op zoek naar rendement zonder veel risico. Vastia speelt hier gretig op in door naast die leuke meerwaardestijgingen nog eens de huurinkomsten te garanderen gedurende de volledige looptijd van de belegging.