fbpx Skip to content

Met welke kosten moet ik rekening houden bij het kopen van een beleggingsflat?

beleggen-in-vastgoed-6Een beleggingsflat kopen is een belangrijke investering. Naast de aankoopprijs zijn er immers nog een heleboel andere kosten die de uiteindelijke prijs doen oplopen. Door je op voorhand goed te informeren over alle bijkomende kosten, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. We lijsten alle kosten op waaraan je je mag verwachten bij aankoop van een beleggingsflat. De prijs die je betaalt aan de verkoper van de flat is één ding. Daarnaast komen er nog heel wat kosten bij. Die kunnen we opsplitsen in twee categorieën: aankoopkosten en kosten verbonden aan de lening. We leggen het helder uit.

De aankoopkosten van je beleggingsflat

Registratierechten
Wanneer je een oude flat koopt, dien je registratierechten te betalen op het totaal bedrag. Die worden per gewest bepaald. In Vlaanderen bedragen de registratiekosten 10% van de aankoopprijs van je woning. Gelukkig heb je bij de aankoop van je eerste flat recht op een soort korting. Je betaalt immers geen registratierechten op de eerste 15.000 euro, zo geniet van 1.500 euro korting. Registratierechten zijn meeneembaar. Dat betekent dat je wanneer je je flat verkoopt en er een nieuw koopt, je de registratierechten die je al betaalde, mag aftrekken van het bedrag dat je moet betalen.

Als je een nieuwe beleggingsflat koopt, betaal je enkel registratie op het gedeelte grond, de rest van de prijs is gebouw (nieuw) en hierop dien je 21% btw te betalen.

Notariskosten
De notariskosten bestaan uit twee delen. Ten eerste is er het honorarium voor de notaris: het bedrag dat je voor zijn werk – het maken van een eigendomsakte – betaalt. Het honorarium van de notaris is deels afhankelijk van de aankoopprijs van de beleggingsflat. Daarnaast is er ook een vaste aktekost voor de notaris.

Een beleggingsflat kopen met minder eigen middelen: de kosten voor de lening
Wanneer je een hypothecaire lening aangaat om een huis te kunnen kopen, zijn daar uiteraard ook kosten aan verbonden. Je lening moet afbetaald worden, en dit bedrag is groter dan het geleende bedrag. Daarnaast moet je ook rekening houden met de volgende kosten:
– Inschrijvingsrecht: 0.3% van het geleende bedrag
– Loon van de hypotheekbewaarder
– Honorarium van de notaris
– Vaste aktekosten
– Extra kosten, bijvoorbeeld kosten voor een schatter, een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering