fbpx Skip to content

Appartementen stijgen terug met bijna 3 procent in de eerste 6 maanden van 2013

De woningprijzen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar blijven stijgen. Vooral appartementen (+2,9 procent) en bouwgronden (+5,1 procent) werden duurder. Die zitten op recordprijzen. De gemiddelde prijsstijgingen liggen wel lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van FOD Economie.

De gemiddelde prijzen voor woningen in België kenden in 2009 hun eerste daling in een kwarteeuw. Vanaf 2010 zijn ze opnieuw gaan stijgen. Deze trend blijft intact in de eerste helft van 2013, maar de prijsstijgingen liggen wel lager dan het jaar voordien. Ze liggen wel nog steeds boven het gemiddeld inflatiepeil (die is gedaald in vergelijking met een jaar eerder). Vastgoed bleef dus ook het voorbije jaar waardevast.

De statistieken zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van de FOD Financiën en betreffen de verkopen die onderworpen zijn aan het stelsel van registratierechten. De datum van de akte is bepalend, niet de daling van de ondertekening van de verkoopsovereenkomst (‘compromis’) een viertal maanden voordien.
In onderstaande grafiek ziet u de evolutie in heel België. Die maskeert echter de verschillen tussen de gewesten.

In het tweede kwartaal van 2013 lijkt de prijsstijging bij woonhuizen en villa’s stil te vallen. Bij de appartementen en bouwgronden blijft de gemiddelde prijs stijgen.
Voor appartementen is er sprake van een systematische prijsstijging. Tijdens zeven van de acht laatste kwartalen was er sprake van een prijsstijging ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Details van de studie vindt u terug op de Tijd.be.

Bron : Tijd