fbpx Skip to content

Retail, studentenflats en seniorenflats – update 2012

beleggen-in-studentenflats

Private en professionele investeerders in vastgoed krijgen in Vlaanderen maar niet genoeg van studentenflats, seniorenflats/rusthuizen en retailvastgoed volgens Cushman & Wakefield.  Een positieve update voor 2012.

Studentenflats
In januari tot juni 2012 werd voor 20 miljoen euro projecten met studentenflats of studentenkamers verkocht.  Die markt zal in de nabije toekomst nog verder groeien.   Gezien het groot tekort aan kwalitatieve studentenflats worden  aan alle universiteiten de komende jaren nieuwe studentenkoten gebouwd.  Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven blijven de toppers.

Winkelvastgoed
Dit jaar werd 443 miljoen euro geïnvesteerd in winkelvastgoed.  Dat is het viervoud van de eerste helft van 2011.  Over heel 2012 zal waarschijnlijk meer retail worden verkocht dan in 2006, het recordjaar.  Retail op toplocaties in België wordt meer dan ooit gezien als een veilige belegging.  De leegstand op toplocaties voor retail is laag.

Seniorenflats/rusthuizen
Er veranderde ook voor 200 miljoen euro seniorenflats/rusthuizen.  Dat is een verviervoudiging.

Kantoren
Van een boom in professioneel vastgoed in het algemeen is er evenwel geen sprake.  Het gaat om een verschuiving.  Er werd amper geïnvesteerd in kantoren.  Dat bedrag verschrompelde van 716 miljoen euro naar 181 miljoen euro.  Het is erg moeilijk om financiering te vinden voor de aankoop van een kantoorggebouw.  Er wordt verwacht dat kantoren opnieuw aan belang winnen in het investeringsvolume.