fbpx Skip to content

Fiscaal voordeel via de woonbonus blijft behouden.

Vlaams minister Freya Van den Bossche bevestigt voor het eerst formeel aan vastgoedmakelaars :”Wie vandaag van de woonbonus geniet, kan in 2014 nog altijd op beide oren slapen”.

Wie vandaag via de woonbonus van een fiscaal voordeel geniet, zal daar ook straks van kunnen genieten wanneer de bevoegdheid over de woonbonus van het federale naar het regionale niveau verschuift. Dat bevestigde Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche zopas aan het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars en de meest representatieve beroepsorganisatie. ‘Het feit dat een groot deel van de onzekerheid bij heel wat mensen wordt weggenomen, stemt ons tevreden’, aldus Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).
Eind vorig jaar laaide de discussie op over de discussie van de woningfiscaliteit. Tijdens de onderhandelingen werd afgesproken dat in 2014 het woonbeleid wordt overgeheveld naar de gewesten. Die zullen dan zelf het fiscaal voordeel van de hypothecaire leningen invullen, ook voor de lopende leningen. En juist dat creëerde heel wat onrust op de markt.

Het recht op fiscale aftrek, beter gekend als de woonbonus, heeft er door de jaren heen namelijk niet toevallig voor gezorgd dat vandaag quasi 75 procent van de Belgen zich eigenaar mag noemen. Wanneer er straks aanpassingen aan zouden gebeuren – in het publieke debat werd zelfs gesproken van het ‘afschaffen’ van de woonbonus – zou dat echter duizenden gezinnen in financiële problemen kunnen brengen.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche neemt nu een groot deel van die onzekerheid weg, nadat ze de vastgoedmakelaars op het hart drukte dat in deze het ‘grandfathering-principe’ zal worden toegepast. ‘De verworven rechten, blijven dus behouden’, verduidelijkt BIV-voorzitter Luc Machon. ‘Al die gezinnen die voor de aankoop van hun woning budgettair rekening hebben gehouden – of houden – met de woonbonus, kunnen opnieuw op beide oren slapen. Voor hen blijft het fiscaal voordeel ongewijzigd, ook na de overheveling.’

De vastgoedmakelaars tonen zich, bij monde van het BIV, alvast verheugd over het feit dat Vlaams minister Van den Bossche duidelijkheid creëert en elke twijfel bij de vastgoedconsument wegneemt.

Wie zich vanaf 2014 een woning aanschaft, moet mogelijk wel rekening houden met een eventuele hervorming van de woonbonus.