fbpx Skip to content

Tekort aan studentenflats in Antwerpen, Gent en Leuven.

Het tekort aan studentenflats is een algemeen verschijnsel in de grote Vlaamse onderwijssteden. Vlaanderen heeft de komende vijf jaar nood aan 8.000 tot 10.000 extra studentenflats. Leuven telde sinds begin 2009 aanvragen voor 1.303 koten. In Gent kwamen sinds de wijziging van de regelgeving eind vorig jaar bijna 1.500 aanvragen binnen.

De doorgroei naar het hoger onderwijs stijgt nog. Bovendien komen er meer buitenlandse studenten. De veralgemening van de bachelor-masteropleiding tot vijf jaar en het steeds meer behalen van een master na master werken het tekort ook in de hand.
Alleen al de grote Vlaamse onderwijssteden tellen minstens 86.000 studentenflats. Die brengen jaarlijks zo’n 250 miljoen euro aan huurgelden op. De huurprijzen zijn de voorbije vijf jaar met een derde gestegen. De KULeuven wil niet dat de prijzen uit de hand lopen.
‘We zijn als universiteit bereid en in staat in vijf jaar tijd tot 1.000 studentenkoten te bouwen voor eigen rekening en kunnen daarvoor 40 miljoen euro mobiliseren’, zegt Koen Debackere, de algemeen beheerder van de KULeuven. Andere universiteiten plannen geen expansie van de eigen koten. Bron : Financiële tijd Augustus 2011.