fbpx Skip to content

Investeren in studentenkamers

Beleggen in studentenkamers wordt gedaan om een extra inkomen te puren uit verhuuropbrengsten. Investeren in studentenflats kan op lange termijn een mooie investering zijn, vooral als de kwaliteit van de kamers goed blijft. Dit is geen sinecure als het gaat om studentenkamers, vermits deze sneller verouderen dan gewone studio’s of appartementen. Ook de gemeenschappelijke ruimte moet goed onderhouden worden, wil men de kwaliteit van de woning op lange termijn behouden.

Ligging van de studentenkamers
Een belegging in studentenkamers is afhankelijk van de regio waarin geïnvesteerd wordt. De prijzen van studentenkamers kunnen soms verschillen naargelang de universiteitsstad. De oorspronkelijke aankoopprijs die je betaalt zal ook de mogelijke huurprijs beïnvloeden. Ook de ligging in de universiteitsstad zal een invloed hebben op de prijs: de studentenkamer dichtbij de universiteit of hogeschool zal meer waard zijn dan een studentenkamer die afgelegen is. Vastia heeft nieuwe kamers te koop naast de Stadscampus van de Antwerpse Universiteit. Meer info over het aanbod van studentenkoten naast de Stadscampus Universiteit Antwerpen. >>

Gemeenschappelijke ruimte
Specifiek aan studentenkamers is dat ze bepaalde functies missen waarvoor de student terecht kan in een gemeenschappelijke ruimte. Het gaat om de badkamer, wc, en vaak ook de kookgelegenheid. Het onderhoud van die gemeenschappelijke ruimte wordt best goed opgevolgd om een al te snelle veroudering tegen te gaan. Nieuwe kamers hebben doorgaans een eigen badkamer en wc op de kamer.

Gemeubelde of ongemeubelde kamers
Voorts kan je als verhuurder de kamers gemeubeld of ongemeubeld aanbieden. Vaak wordt voorzien in een pakket meubels voor het basiscomfort, die de student dan eventueel kan aanvullen met eigen meubels. Als verhuurder van een gemeubelde studentenkamer moet je dus rekening houden met de kosten van het gebruik en eventuele vernieuwing van de aangeboden meubels.

Verhuuradministratie van studentenkamers
Door het kortetermijnkarakter van de verhuur van studentenkamers zal er veel verloop zijn. Sommige studenten zullen de kamers al na een jaar verlaten, waardoor je relatief vaak op zoek moet naar nieuwe huurders. Om een langdurige leegstand te vermijden, zal je dus moeten zorgen voor een grote continuïteit van de verhuur. Door het regelmatig afsluiten van huurcontracten en de teruggave van huurwaarborgen zal de administratie van de verhuur vrij zwaar zijn.

Snelle veroudering van de studentenkamers
Door het grote verloop aan huurders staat de kwaliteit en het onderhoud van de studentenkamers onder vrij zware druk. De studentenkamers zullen dus vrij snel verouderen, terwijl ook de gemeenschappelijke ruimtes snel aan slijtage onderhevig zullen zijn. Als verhuurder komt het erop aan om hiermee rekening te houden en eventuele mankementen tijdig te ontdekken. Daardoor kan je snel reageren als er kostelijke herstellingswerken moeten gebeuren.

Wettelijke normen en fiscale gevolgen
Als het gaat om studentenkamers, dan zijn er vaak specifieke normen van toepassing. Zo kunnen er per universiteitsstad bepaalde eisen gesteld worden aan de brandveiligheid. Ook moet je nagaan wat de gevolgen zijn op fiscaal vlak als je studentenkamers wilt verhuren, vooral wat betreft de gemeentebelasting. Recent maakt de overheid jacht op studentenkamers die niet voldoen aan de normen.

Rendement van studentenkamers
Het rendement van studentenkamers is vooral afhankelijk van een degelijk onderhoud van de kamers en de gemeenschappelijke ruimte. Als verhuurder komt het erop aan om een goed onderhoud van de studenten te eisen en eventuele problemen tijdig op te lossen. Als de kwaliteit van de studentenkamers relatief goed blijft, dan kan de verhuur aan studenten op lange termijn interessante huuropbrengsten opleveren. Vastia heeft studentenkamers te koop met een direct rendement van 5,5% (beheerskosten en belastingen reeds afgetrokken) en indirect rendement van meer dan 7,5% per jaar.

Recente evolutie in de markt van studentenflats
Studenten worden als maar veeleisender. Het klassieke oude bouwvallige kot -welke de meeste Leuvense studenten kennen- maakt plaats voor meer hedendaagse ontwikkelingen met eigen sanitair. In navolging van het buitenland worden actueel zelfs funky split-level loft type studentenkamers aangeboden. Ze hebben een eigen sanitair en vallen heel sterk in de smaak van de studenten.

Wat is de best beleggingsstrategie ?
Voor mensen met wat tijd om zelf te verhuren en enige handigheid om reparaties zelf uit te voeren is een directe investering natuurlijk de beste oplossing. In veel studentensteden zijn de studentenkamers in handen van particuliere eigenaars uit de omgeving. Ze wonen dikwijls in hetzelfde gebouw. Echte promotie of marketing kunnen ze echter niet maken.
Echte vastgoedbeleggers willen zich meestal geen zorgen maken in het beheer van het gebouw of in de ontvangst van de huurgelden. Ze richten zich dan ook meestal tot professionele beheerders of participeren in vastgoedvennootschappen. Op deze wijze verzekeren zij zich van goed beheer en doorgedreven promotie van hun studentenkamers.
Op een inspirerende wijze speelt Vastia hier op in en biedt haar beleggers in studentenkoten niet alleen een zorgeloze service aan maar biedt ook via haar eigen promo team een uniek woonbeleving voor de studenten. De unieke beleving is hier de differentiator. Meer info >>