fbpx Skip to content

Investeren in studio’s

Investeren in studio’s kan een interessante belegging zijn, mits je rekening houdt met enkele factoren. Specifiek aan studio’s en flats is dat deze vooral verhuurd worden aan studenten of aan alleenstaande werkende mensen. Het is dus handig als je studio’s gelegen zijn in een aantrekkelijke buurt met voldoende mogelijkheden op sociaal en professioneel vlak, zoals kantoren, horeca en culturele centra. Ook de aanwezigheid van het openbaar vervoer is een grote troef voor een rendabele verhuur.

De ligging van de flat
Als je wilt gaan beleggen in studio’s, dan kan je er best een aardig rendement uit halen als je kan profiteren van een goede ligging. Denk hierbij aan de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van de studio’s via het openbaar vervoer. Is de studio dichtbij het station gelegen? Is er in de buurt een grote aanwezigheid van winkels en recreatiemogelijkheden? Een bevestigend antwoord op deze vragen kan de waarde van de studio positief beïnvloeden.

Het specifiek doelpubliek voor studio’s Studenten en alleenstaanden !
Als je investeert in studio’s, dan weet je dat je je moet richten op een bijzonder doelpubliek. Studio’s zijn kleiner dan appartementen en zijn bedoeld om één persoon te huisvesten. Daarom is de markt van de studio’s gericht op alleenstaanden zoals studenten en jonge werknemers die het met een relatief klein budget moeten stellen. Studentenkamers zijn daar de kleinere variant van en worden dan ook meestal door de ouders betaald. (studentenkot)

Kantoren en horeca in de buurt
Om dit doelpubliek te kunnen bereiken, is het een voordeel als je flats in de buurt van horecazaken en culturele centra gelegen zijn. Ook de ligging in een kantorenwijk kan een troef zijn, denk maar aan buitenlanders die tijdelijk in het land komen werken en een verblijfplaats voor een kleine periode nodig hebben.

Korte verhuurtermijn van flats
Huurders wisselen snel
Studio’s worden doorgaans maar voor een korte termijn verhuurd, meestal maar één jaar. Bijvoorbeeld studenten verwisselen nogal eens van verblijfplaats afhankelijk van het resultaat van hun studies. Er is dus een groot verloop van huurders, die allemaal hun sporen achterlaten in de studio’s.

Snelle veroudering van de studio’s
De kans bestaat dat door het hoger aantal huurders studio’s sneller verouderen dan klassieke appartementen. Dit heeft ook gevolgen voor de meubels die je in de studio’s plaatst. Doorgaans worden studio’s gemeubeld verhuurd, mede doordat de huurtermijn bijna altijd kort is.

Administratie van huurcontracten
Om de investering te laten opbrengen, ga je huurovereenkomsten sluiten met de huurders van de studio’s. Vermits het hier vaak gaat om korte termijncontracten, zal je voortdurend met de verhuuradministratie bezig moeten zijn. Studio’s worden soms zelfs gehuurd voor minder dan één jaar. Je krijgt dus te maken met seizoenseffecten (zoals een lege studio in de zomermaanden), waaraan je het organiseren van de verhuur moet aan aanpassen. Je zal dus vaker dan bij een gewoon appartement op zoek moeten gaan naar nieuwe kandidaat-huurders als er weer eens een huurcontract is afgelopen.

Het rendement van een belegging in studio’s
Studio’s kunnen een interessante belegging zijn als je op enkele dingen let. Het rendement van studio’s kan aantrekkelijk zijn als de kwaliteit ervan goed is en als de studio’s over aparte troeven kunnen beschikken zoals bijvoorbeeld een ligging dichbij het station of dichtbij een levendige buurt. Ook wanneer de studio’s aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten huurders, zoals bijvoorbeeld studenten en jonge alleenstaande werknemers, dan is er een aardig rendement mogelijk. Hoe beter de kwaliteit van de studio’s, hoe hoger de huurprijs die je kan vragen.
Vastia heeft een mooi aanbod van funky split-level loft studentenkamers (up-market studentenkoten) in Antwerpen.