fbpx Skip to content

Vastgoed kopen : een zekerheid in tijden van crisis

investeer in studentenflats of business flats

Na de beurscrash van eind 2008 keerden heelwat beleggers zich af van de aandelen op de beurs. (bv. KBC -75%) Beleggers namen een afwachtende houding aan of parkeerden hun geld op een spaarrekening. Door de lage rente ging men weer op zoek naar andere mogelijkheden om zijn geld te laten renderen. Een van die mogelijkheden is het beleggen in vastgoed. Als je een onroerend goed koopt, heb je immers “de zekerheid van steen” en een interessant rendementspotentieel wat betreft verhuur of verkoop.

Beleggen na de crisis
Met de crisis van eind 2008 hebben veel beleggers financiële verliezen geleden. De crash op de beurs zorgde voor zware verliezen van de aandelenkoersen en leidde ook lang daarna nog voor onzekerheid. Veel beleggers keerden zich af van de beurs en zetten hun geld voorlopig op een spaarrekening. Daar staat het immers veilig en wordt het door de overheid gewaarborgd tot 100.000 euro. Nadeel hiervan is wel dat het geld op een spaarrekening weinig rendement haalt. De rente op de spaarrekeningen ligt immers laag.

Daarom stellen veel beleggers zich de vraag of er interessante mogelijkheden liggen op het vlak van onroerend goed. In tegenstelling tot de risico’s van aandelen, biedt vastgoed de zekerheid van steen. Als je een huis koopt, dan heb je iets materieels in handen, een soort van zekerheid die je niet hebt als je aandelen koopt. Bovendien zijn er mogelijkheden om er op lange termijn rendement uit te halen. Je spaargeld tegen een te lage rente laten slapen op een spaarrekening heeft daarentegen niet veel zin.

Beleggen in vastgoed
De crisis heeft met zich meegebracht dat meer en meer mensen zich zijn gaan interesseren voor hun geldzaken, en vooral, het rendement dat ze uit hun geld kunnen halen. Daarom kan de beslissing om een vastgoed te kopen een keuze zijn voor meer rendement. Als je een huis of een appartement koopt, dan kan je er altijd wel op de een of andere manier rendement uit halen.

Ten eerste kan je een vastgoed kopen om te gebruiken als je eigen woning. Het voordeel hiervan is dat je een eigen huis hebt dat volledig je eigendom wordt als je de hypotheek hebt afbetaald. Je hoeft geen maandelijkse huur meer te betalen voor een huis of appartement dat je eventueel huurt. Een huis kopen is dan ook een langetermijnkeuze die een degelijke toekomstplanning vereist.

Ten tweede kan je een vastgoed kopen om te verhuren aan huurders. In dit geval gaat het vooral om een belegging en investering: je blijft natuurlijk eigenaar van het vastgoed, maar je kan maandelijks mooie huuropbrengsten opstrijken. Het beleggen in vastgoed om te verhuren kan ook gecombineerd worden met het eigen gebruik van de woning.

Het rendement van een belegging in vastgoed
Beleggen in vastgoed heeft een mooi rendementspotentieel. Je hebt de zekerheid van steen die je niet hebt als je je geld investeert in aandelen op de beurs. Bovendien kan je rendement erin bestaan om maandelijks interessante bedragen te verdienen aan de verhuur. Niet te vergeten heb je op lange termijn ook steeds de mogelijkheid om je vastgoed met een meerwaarde te verkopen. (4,5% in 2010 – Bron ING)

Denk bijvoorbeeld aan een opwaardering van de omgeving waarin je onroerend goed gelegen is. In dat geval zal de waarde van je vastgoed stijgen en kan je een mooie winst boeken bij de verkoop van je woning. Zorg er dus altijd voor dat je wat informatie inwint over de omgeving van het vastgoed dat je wilt kopen.

Wat heeft de crisis ons geleerd ?
Anno 2011 kunnen we stellen dat de prijzen van vastgoed amper gedaald zijn in België.  Nadat de crisis eind 2008 in volle hevigheid losbarstte, slaagde de Belgische woningmarkt er in 2009 al in zich te herpakken. De daling van -5,6% (Bron ING) tussen de zomer 2008 en juni 2009 werd reeds weggeveegd op eind 2009. In 2010 bewees de Belgische woningmarkt zich als een zeer krachtige markt, die bijzonder weinig hinder ondervond van de economische ontwikkelingen. De gemiddelde verkoopprijs steeg met 4,5% in 2010 (Bron ING).   Dit is slecht de component meerwaarde van de investering. Appartementen hebben dus in feite geen crisis gekend.
De markt is voor 2011 behoorlijk stabiel.  “Vraag en aanbod zijn in balans in het belangrijkste segment, dat van de gemiddelde prijsklasse. De banken zijn reëel in hun financiering en er hangt ons geen overaanbod van nieuwbouw boven het hoofd: wat de vastgoedmarkten van de VS, Ierland, Spanje en Portugal de das heeft omgedaan”.
Belgische vastgoed heeft dus nogmaals zijn ZEKERHEID bewezen gedurende een wereldcrisis van formaat.