fbpx Skip to content

Vastgoed weeral 2,5% duurder.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De gemiddelde prijs van een appartement in ons land is vorig jaar met 2,5 procent gestegen, tot 215.440 euro.

De notarisbarometer 2017 toont bijzonder drukke activiteit op de vastgoedmarkt. Er waren volgens de notarisfederatie nog 0,8 procent meer woningtransacties dan in 2016, wat ook al een recordjaar was.

Volgens Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be heeft het grote aantal woningverkopen te maken met het ‘groeiend optimisme bij de Belgen. Het aantal nieuwe jobs zit in de lift, het aantal startende ondernemers blijft groeien, bestaande bedrijven zijn volop aan het investeren. De lage rentevoeten blijven uiteraard een belangrijke factor. En de trend om vastgoed te zien als een investering houdt aan, ook in heel wat relatief nieuwe vormen als hotelkamers, garageboxen en studentenkoten. Ook de markt van het zorgvastgoed zat duidelijk in de lift, denk maar aan serviceflats en kangoeroewonen.’

Huizen

De gemiddelde prijs van een woonhuis is vorig jaar gestegen naar 240.451 euro, of een toename met 2,5 procent. Die evolutie is bijna gelijk in Vlaanderen en Wallonië.

In Brussel was er een lichte prijsdaling, met 2,5 procent. Maar de huizen blijven wel veruit het duurst in Brussel: gemiddeld 429.689 euro. In Vlaanderen is dat 266.928 euro en in Wallonië 183.445 euro.

Appartementen

Ook de prijzen van appartementen zaten vorig jaar opnieuw in de lift. Gemiddeld werden ze 2,5 procent duurder, tot 215.440 euro.

In Vlaanderen bleef die prijstoename iets kleiner: +2,3 procent tot een gemiddelde prijs voor een appartement van 220.268 euro. In Brussel kost een appartement 234.736 euro, een stijging met 3,2 procent.

Over een iets langere periode bekeken, van 2013 tot 2017, werden 7,6 procent duurder. Concreet: in 2017 betaalde je gemiddeld 15.000 euro meer voor een appartement dan in 2013.