fbpx Skip to content

Beleggers in vastgoed kennen terug een uitzonderlijk mooi jaar met een stijging van +8,1% in Antwerpen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De onzekere tijden en de lage rentes duwen de Belg – en in het bijzonder de Vlaming – massaal richting vastgoed, zo blijkt uit cijfers van de notarissen over het tweede trimester. Nooit vonden meer vastgoedtransacties plaats. Wie op zoek is naar een huis in de provincie Antwerpen, betaalt daarvoor zo’n 270.000 euro.
Vlaanderen kende bijna een kwart meer vastgoedtransacties (23,9 procent) dan vorig jaar. “Uitzonderlijk”, zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. Aanleiding voor de populariteit van vastgoed zijn de onzekere tijden, de zoektocht naar rendement van beleggers en de lage hypotheekrentes.

Woning vs. appartement

De prijsevoluties van vastgoed tonen een opvallend verschil: terwijl de prijs van woonhuizen tegenover vorig jaar stabiel bleef, werden appartementen duidelijk duurder. Voor een huis in de provincie Antwerpen betaalde je in het tweede trimester van 2016 gemiddeld 270.151 euro (+0,1 procent), voor een appartement was dat 203.405 euro (+8,1%). In totaal noteerden de notarissen tijdens het tweede trimester van 2016 bijna 23 procent meer transacties. Dat blijkt uit cijfers van de Notarisbarometer.

De verouderende bevolking kiest makkelijker voor een flat dan een woning, en ook investeerders op zoek naar een belegging kiezen liever voor een appartement dan een woning. Concreet werden woningen 0,2 procent duurder tegenover vorig jaar, terwijl appartementen 4 procent duurder werden in vergelijking met vorig jaar.

België

De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedraagt nu 236.726 euro. Tegenover vorig kwartaal is dat wel een stijging met 2,9 procent, maar het gaat hier om een correctie tegenover de vorige maanden. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis naar 262.872 euro. De gemiddelde prijs van een appartement bedraagt 213.394 euro (+3,4 procent tegenover vorig kwartaal). In Vlaanderen steeg de prijs naar 218.136 euro.

De prijs van bouwgrond verschilt enorm tussen het noorden en zuiden van het land. Na de prijsdaling in het eerste trimester gaan de prijzen van bouwgrond weer omhoog in het tweede trimester: van gemiddeld 149.000 euro naar 165.000 euro in Vlaanderen, en van 81.000 euro naar 91.000 euro in Wallonië.

Bron : GVA