fbpx Skip to content

Beleggen in vastgoed

 

Beleggen in vastgoed dat doe je omwille van het huurrendement en de meerwaarde op lange termijn. De ligging, de verhuurbaarheid en de potentiële meerwaarde van de woning of het appartement zijn daarbij belangrijk. De investeerder moet vooraf een gedetailleerd fiscaal plan opstellen. Vastgoed moet een belegging op lange termijn zijn. Zo wordt de meerwaarde niet belast en worden de hoge instapkosten _ de registratierechten, de notariskosten en de eventuele btw _ vlot gecompenseerd. Investeren in vastgoed is m.a.w. het ideale spaarboekje in onzekere tijden.

Fiscaal voordeel voor de kapitaalaflossingen
Voor een tweede woning, kan men geen aanspraak maken op de fiscaal interessante woonbonus of de aftrek eigen en enige woning. Toch kunnen de kapitaalaflossingen die worden betaald aan de bank beperkt fiscaal in mindering worden gebracht, afhankelijk van het bedrag van de lening _ er geldt een beperking tot een maximumschijf van 73.190 euro _ en van het nettoberoepsinkomen van elke ontlener. De voorwaarde is dat de lening minstens tien jaar loopt en wordt gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving.

Het maximum van de kapitaalaflossingen dat in aanmerking komt voor een belastingvermindering, bedraagt 2200 euro per medelener en per jaar (bedrag geldig voor het inkomstenjaar 2012). Het eigenlijke belastingvoordeel bedraagt 30 procent van dat bedrag (plus de uitgespaarde gemeentebelasting).

Fiscaal voordeel voor de intresten
De intresten die voor een tweede woning worden betaald aan de bank, zijn aftrekbaar van het totale onroerend inkomen van de ontlener(s). Bij een verhuur voor woondoeleinden, wordt men niet belast op de ontvangen huurinkomsten, maar op het geïndexeerde kadastraal inkomen van het appartement, verhoogd met 40 procent.

Fiscale behandeling van studentenflats
Voor de fiscale behandeling van een belegging in studentenflats verwijzen wij naar een eerder artikel op onze site : Fiskale behandeling van verhuur van studentenflats of studentenkoten.

Mikken op meerwaarde
De voorbije jaren steeg de waarde van appartementen gemiddeld met 6,7 procent per jaar. Als de eigenaars hun appartement na meer dan vijf jaar verkopen, hoeven ze geen belasting op de meerwaarde af te dragen, op voorwaarde dat “de verkoop kadert binnen de normale verrichtingen van beheer van het privévermogen”. Verkopen ze hun appartement binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast tegen 16,5 procent (plus de gemeentebelasting).

Aanbod
Wie wil investeren zonder risico en zonder zorgen raden wij aan om een kijkje te nemen op ‘Studentenkoten te koop in Antwerpen.