In de echte universiteitssteden zoals Antwerpen, Brussel, Gent, en Leuven krioelt het van de koten. Deze zijn elk academiejaar wederom drukbezet. Dit is onmiddellijk al de eerste reden om te investeren in studentenflats, de vraag is hoog. Maar er zijn er nog:
1. ALTERNATIEF VOOR LAGE SPAARRENTE
Het geld op je spaarboek brengt bitter weinig op. Investeren in vastgoed is vrijwel altijd een goede keuze. Het voordeel van de aankoop van een studentenkamer, is dat de instapprijs betrekkelijk “laag” is in vergelijking met andere woonprojecten. De vraag naar studentenkamers ligt ook hoger dan het aanbod, wat natuurlijk in je voordeel speelt. Investeer wel slim, het verhuursucces staat of valt met de locatie van je kot. Aan de rand van de stad is toch veel minder swag dan midden in de studentenactie?
2. EEN STUDENT IN HUIS
Heb je thuis een tiener lopen die nu al grootse studieplannen heeft? Dan is de investering in een kot een win-win situatie. De jaren dat je zoon of dochter er verblijft, hoef jij geen huur te betalen. Nadien verhuur je het pand verder aan andere studenten. En ook: je eigen kind is toch sowieso de beste huurder ooit?
3. SAFE VOOR EEN JAAR, OF VIER
De gemiddelde studie duurt drie à vier jaar. Je bent dus quasi zeker van je inkomsten gedurende die periode. Zorg er wel voor dat je investeert in een kwalitatief kot. Geen enkele student blijft op een plek waar gebreken zijn of waar het onveilig is. Kies voor een nieuwbouwproject of renoveer het k(r)ot. Denk aan zaken als een eigen keukentje, douche, tv- en internetaansluiting, …
4. VERKOOP MET WINST
De investering in een kot vraagt zeker kapitaal. Al mag je er wel van overtuigd zijn, dat wanneer je je kot doorverkoopt, je winst maakt. Dat komt omdat de vraag naar een studentenkamer het aanbod blijft overtreffen. Crisis op de studentenmarkt? Dat zit er niet onmiddellijk aan te komen.