fbpx Skip to content

Lening voor tweede assistentieflat zorgt voor belastingvermindering

Denk je eraan een tweede assistentieflat of -woning te kopen als opbrengsteigendom? Wanneer je een lening aangaat, kan ze een aanzienlijke belastingvermindering opleveren! Wie een lening afsluit voor het kopen of bouwen van een assistentieflat om zelf te betrekken, krijgt een duwtje in de rug van de fiscus. Dit gebeurt via de gewesten. De Vlaamse woonbonus kan een belastingvermindering tot 944 euro per persoon per jaar met zich meebrengen, en dat tijdens de eerste 10 jaar van de lening.

Tweede assistentieflat
Ook bij een krediet voor een tweede assistentieflat vallen mooie fiscale voordelen te rapen. De federale overheid biedt de mogelijkheid om de interesten en de kapitaalaflossingen in te brengen in je belastingaangifte:

Interesten: kunnen afgetrokken worden van het onroerend inkomen. Dit zijn de netto-huurgelden (voor huizen die verhuurd worden aan bedrijven of personen die er hun beroepsactiviteit uitoefenen) of het kadastraal inkomen (voor huizen die verhuurd worden aan personen die er hun beroepsactiviteit niét uitoefenen of een assistentieflat die je niet verhuurt). Deze aftrek leidt tot een besparing aan het tarief van de hoogste schijf waarin het globale gezinsinkomen valt.

Kapitaalaflossingen: kunnen afgetrokken worden samen met de premie voor de schuldsaldoverzekering. Het aftrekbaar bedrag is beperkt tot 169,20 euro + 6% van het netto belastbaar beroepsinkomen, met een maximum van 2.260 euro. Daarnaast mag de aftrek alleen toegepast worden op de terugbetaling van de eerste schijf van 75.270 euro van de lening. Het bedrag dat uiteindelijk afgetrokken wordt, zorgt voor een belastingbesparing van 30%. Bij het maximum van 2.260 euro komt dit neer op 678 euro.

Naast de kapitaalaflossingen en de premie voor de schuldsaldoverzekering kan ook het langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering in mindering gebracht worden. Vanuit fiscaal oogpunt is het dus aangewezen om je te beperken tot één van de twee, zodat je optimaal kan genieten van de belastingvermindering.

Overtuigd om een tweede assistentieflat te kopen? Dan neem je best contact op met je bank voor de (fiscaal) voordeligste woonlening en schuldsaldoverzekering.

Je kan je ook laten inschrijven voor de pré-sales van de nieuwe assistentieflats “Claire Fontaine” te Beveren.