fbpx Skip to content

Waarop moet je letten bij investeren in assistentiewoningen?

Je hoort het wel vaker: de stijgende vraag naar plaatsen in aangepaste woonvormen zoals assistentiewoningen en rusthuizen voor ouderen maakt investeren in zorgvastgoed bijzonder aantrekkelijk. Wat is ervan aan en waarop moet je letten wanneer je belegt in zorgvastgoed?

De bevolkingssamenstelling verandert continu en dat heeft een impact op de huizenmarkt. Zo zorgt de vergrijzing voor een toenemende vraag naar plaatsen in rusthuizen, serviceflats en andere aangepaste woonvormen. Hoewel zowel de overheid als privébedrijven het aanbod proberen uit te breiden, blijft de vraag beduidend groter. Specialisten verwachten zelfs dat de kloof tussen vraag en aanbod nog tientallen jaren zal voortbestaan.

Tijd om te investeren in zorgvastgoed?
Vraag en aanbod vormen de basis van de economie. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, neemt de waarde van het goed toe. Wordt de waarde te hoog, dan zal de vraag wellicht opnieuw dalen. Maar de hoge waarde maakt het voor producenten anderzijds ook aantrekkelijk om meer te produceren. In ideale omstandigheden doet de markt uiteindelijk z’n werk, zodat vraag en aanbod vanzelf een evenwicht bereiken.

Gezien de hoge vraag naar assistentiewoningen en aangepaste woonvormen voor ouderen, zoals assistentiewoningen, is het momenteel zeer interessant om in zorgvastgoed te investeren.

Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Kies voor zorgvastgoed op een goeie locatie met veel faciliteiten in de buurt. Assistentiewoningen in een complex zijn een goed voorbeeld. Zulke woningen trekken in het bijzonder actievere ouderen aan, en die zijn er tegenwoordig almaar meer.
  • Investeer alleen in recente en goed uitgeruste zorgwoningen. Alleen die garanderen je een mooi rendement op je investering.
  • Vergelijk prijzen en vermijd appartementen die beduidend duurder zijn dan de marktprijs voor een gelijkaardig appartement.
  • Sommige assistentiewoningen zijn wettelijk erkend en krijgen een kwaliteitslabel van de overheid. Dat brengt heel wat extra verplichtingen met zich mee, en levert veel meer zekerheid naar de toekomst toe voor de bewoners qua zorg, geleverde service, veiligheid en ed.  Dit is een absolute meerwaarde voor je eigendom en dus levert dus ook hogere huurprijs op.