fbpx Skip to content

Tips bij het kopen van assistentieflats

Beleggen in assistentieflats is een belegging die de laatste jaren populair is geworden. Sommige beleggers in assistentieflats zien in de vergrijzing een reden om te investeren in flats of appartementen voor senioren. Doordat mensen gemiddeld langer leven, zullen er immers meer aangepaste woningen voorzien moeten worden voor ouderen. Door te investeren in assistentieflats kan je huurinkomsten genereren en tegelijkertijd huisvesting voorzien voor jezelf als je er van je oude dag wilt gaan genieten.

De invloed van de vergrijzing
In de westerse wereld ligt de levensverwachting alsmaar hoger. De demografische evolutie van de maatschappij is van die aard dat er in de nabije toekomst meer en meer behoefte komt aan huisvesting voor senioren. Bovendien gaat het om aangepaste huisvesting: flats en appartementen die uitgerust zijn met een comfort dat specifiek gericht is op bejaarden. De vergrijzing brengt met zich mee dat er de volgende jaren een grote vraag zal zijn naar comfortabele assistentiewoning. Het is dus geen slecht idee om te beleggen in dit type vastgoed.

De kwaliteit van de assistentieflat
Aangepast comfort
Assistentieflats moeten specifiek uitgerust zijn met meubels en sanitair die aangepast zijn aan de noden en wensen van senioren. Daarom moet de kwaliteit van de assistentieflat nauwkeurig worden gecontroleerd. Hou hierbij rekening met details, zoals bijvoorbeeld het praktisch gebruik van de keukeninstallaties en het comfort op de badkamer.

Veiligheidsnormen
Op het vlak van assistentieflats liggen de normen vrij hoog: zo liggen de vereisten op het vlak van de brandveiligheid veel hoger dan bij een gewoon flatgebouw. Bejaarden zijn immers minder zelfredzaam in noodgevallen zoals bijvoorbeeld brand. Voorts is het van belang om te weten of er een 24 uur-noodcentrale is en een aanwezigheid van eventuele verpleegkundigen.

De ligging en uitbating van de assistentieflat
Ligging
Bij de huisvesting van bejaarden is het belangrijk om te kijken wat de mogelijkheden zijn van het openbaar vervoer. Hoe ver is de afstand tot de nabijliggende winkels? Hoe toegankelijk is het gebouw voor bezoekers? Een seniorenflat krijgt meer waarde als ze toegankelijk is en een aantrekkelijke omgeving heeft.

Dagelijkse uitbating en beheer
Een andere vraag die zeker gesteld moet worden is hoe het dagelijks beheer van de assistentieflats is geregeld. Welke organisatie zorgt voor de uitbating van de assistentieflats en welke diensten bieden zij aan? Hoe beter de dienstverlening is geregeld, hoe meer gegeerd de assistentieflatsn zullen zijn en hoe rendabeler jouw belegging.

De kosten van de uitbating van de assistentieflat
Een seniorenflat wordt soms vergeleken met een hotel; de zorgverlening en de aangeboden service zijn dus van cruciaal belang voor een goede uitbating. Als je kan genieten van een goede uitbating van de assistentiewoningen, dan zullen de kosten voor het onderhoud en voor het personeel ook vrij hoog liggen. Dit is een niet te onderschatten factor waarmee je rekening moet houden als je wilt gaan beleggen in assistentiewoningen.

Zelf in een assistentieflat gaan wonen
Vaak wordt het investeren in een seniorenflat gedaan met in het achterhoofd het idee om er zelf zijn oude dag te gaan doorbrengen. Op die manier kan je eerst jarenlang huurinkomsten genereren door de verhuur, en als je de tijd rijp acht, er zelf gaan wonen. Dan hoef je geen huur te betalen, want jij hebt de eigendom van de flat. Wel moet je dan nog vergoedingen betalen voor de dienstverlening, zoals het dagelijks onderhoud, de verwarming, electriciteit, enz…Met die kosten moet je steeds rekening houden: een verblijf in een seniorenflat kan per maand vrij duur zijn.