fbpx Skip to content

investeren in een assistentieflat

Booming business: investeren in zorgvastgoed

Wie vandaag nog rendement hoopt te halen uit zijn spaarboekje is eraan voor de moeite. Gelukkig bestaan er nog andere manieren om je spaargeld te laten renderen: bijvoorbeeld beleggen in vastgoed. Vooral investeren in zorgvastgoed – meer bepaald in assistentieflats – is de laatste jaren een booming business geworden. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze groeiende markt.

Onze bevolking wordt steeds ouder en dat maakt van zorgvastgoed een gewilde investering. Vooral assistentieflats winnen aan populariteit. Wie investeert in de aankoop van een assistentieflat, doet dit dikwijls met de bedoeling om de aangekochte woning eerst nog een aantal jaren te verhuren om nadien zelf te betrekken wanneer zelfstandig thuis wonen niet langer mogelijk is.

Naast een uitbreiding van de opvangcapaciteit voor ouderen, vind de Vlaamse Overheid het noodzakelijk om te voorzien in een verscheiden woonzorgaanbod. En laat de assistentieflat nu net daar een belangrijke rol spelen. De assistentiewoningen speelt in op de noden van senioren en onderscheidt zich van de thuissituatie door de aanwezigheid van crisiszorg, een aangepaste woning en assistentie. Je kan een assistentieflat in feite beschouwen als de opvolger van de serviceflat, met als verschil dat zij bijkomend service, namelijk zorggarantie biedt.

Aandachtspunten

Naast de voordelen die het investeren in zorgvastgoed biedt, zijn er ook een aantal aandachtspunten waarop de investeerder of de vasgoedmakelaar, die zijn klant bij een zorgvastgoedtransactie begeleidt, moet letten.

Vereniging van mede-eigenaars

De meeste assistentiewoningen zullen, zoals voordien het geval was bij de serviceflats, de vorm aannemen van een appartementsgebouw. Is dit het geval, dan wordt de eigenaar van een assistentieflat gedwongen lid van een vereniging van mede-eigenaars. Deze vereniging opereert d.m.v. organen, met name de algemene vergadering en de syndicus, aan wiens wettelijk takenpakket niet zomaar kan worden voorbijgegaan.

Erkende assistentieflat of niet ? 

Wie investeert in de aankoop van een assistentieflat zal moeten beslissen of hij al dan niet opteert voor een erkenning. Kies je voor een erkenning, dan impliceert dit een kwaliteitslabel en een aantal financiële voordelen, maar ook een hele reeks verplichtingen waaraan je moet voldoen, zoals kwaliteitseisen inzake de zorgverlening, de omkadering en de infrastructuur. Daarnaast zal met de senior een schriftelijk overeenkomst moeten worden afgesloten over de huisvestiging en de zorgverlening. Deze overeenkomst is geen klassieke woninghuurovereenkomst, aangezien het zorgaspect overheerst, maar kent eigenregels met betrekking tot de duur en opzegmodaliteiten.