fbpx Skip to content

Superrijken bouwen cashposities af en investeren in vastgoed.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De superrijken bouwen hun cashpositie afbouwen en nemen weer meer risico’s dat blijkt uit een onderzoek van de Institute for Private Investors onder de superrijken, de zogenoemde Ultra-High-Net-Worth-Individuals (UHNWI’s). Ze steken het geld ondermeer in goud, investeren in vastgoed en private equity. Van de ondervraagden zegt 48 procent dit jaar in grondstoffen te zullen beleggen, terwijl 45 procent zegt vooral te willen investeren in vastgoed. Van de ondervraagden zegt 36 procent de cashposities te willen verminderen.

Directe beleggingen
Het Institute for Private Investors, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, is een netwerk van vermogende families en adviseurs. Het heeft 1100 leden met ten minste 30 miljoen dollar aan belegd vermogen. Een op de tien leden heeft meer dan 200 miljoen dollar te beleggen.

Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de groep ondervraagden het aandeel in de portefeuille aan directe beleggingen en private equity wil verhogen. Ook neemt de belangstelling voor concrete beleggingen toe: goud, kunst, vastgoed en grond.

Risicobereidheid groeit
Het Institute for Private Investors denkt dat de onderzoeksresultaten erop wijzen dat de superrijken weer bereid zijn risicovoller te beleggen en te investeren.

Wel zijn ze nog terughoudend ten aanzien van aandelen – en als ze in aandelen willen beleggen, dan denken ze vooral aan het buitenland, c.q. de opkomende landen.

Rendement
‘Ze hebben niet meer zoveel vertrouwen in financiële instrumenten en handelsstrategieën’, zegt Charlotte Beyer, directeur van het instituut.

Volgens de peiling is het gemiddelde rendement in het S&P-gedeelte van de portefeuile onder de 1100 leden van het instituut 4,9 procent geweest.

België
In België is eveneens dezelfde interesse in beleggingsvastgoed waar te nemen.  Investeerders in vastgoed in België halen -indien ze een zeker percentage lenen- niet alleen meer dan 4,9% direct rendement, maar hebben daarenboven nog eens de meerwaarde op hun onroerend goed. Geen wonder dat puur beleggingsvastgoed  zoals studentenflats, studentenkoten en metropolitan flats grote bijval kent bij Vlaamse beleggers.