fbpx Skip to content

Studentenflats is top beleggingsvastgoed.

Het aantal studenten neem toe, maar de huisvesting aangeboden door universiteiten en hogescholen trappelt ter plaatse. De private markt moet het tekort opvullen, concludeert de vastgoedadviseur DTZ.

Het aantal ingeschreven universiteitsstudenten in ons land nam tussen 2004 en 2012 toe met 4,6 procent. In Vlaanderen bedroeg de groei 5,3 procent. In 2012 telde ons land 170.000 universiteitsstudenten.

Rekening houdend met eerder conservatieve groeiramingen kan de Belgische universiteitsbevolking 200.000 studenten bereiken tegen 2017, schrijft DTZ in een rapport over studentenhuisvesting. Dat ondanks een verwachte daling van het aantal jongeren dat in die periode tussen 18 en 25 jaar zal zijn. De verklaring is dat steeds meer jongeren doorstromen naar het hoger onderwijs.

Tegenover die groeiende studentenpopulatie staat volgens de studie van DTZ een erg krap aanbod van studentenhuisvesting van de universiteiten. DTZ analyseerde het aanbod van vijf universiteiten (KU Leuven, UGent, UCL, ULB en VUB) en telt amper 11.000 units voor een populatie van 118.000 studenten. Een grote kloof, al is natuurlijk niet elke student een kotstudent.

Zowat een op de drie studenten aan de ULB zou kotstudent zijn, wat neerkomt op een vraag naar 8000 units in de studentenhuisvesting. De ULB biedt er ongeveer 1700 aan. DTZ extrapoleerde die cijfers naar de andere universiteiten en komt uit op een vraag van 30.000 units studentenhuisvesting tegenover een officieel aanbod van 11.000.

Kan het private aanbod dat tekort opvullen? DTZ merkt op dat het moeilijk is om nauwkeurig cijfers te vinden over het aanbod op de private markt. Maar met de verwachte toename van het aantal studenten en de moeilijke financiële situatie van de meeste universiteiten _ die niet toelaat zwaar te investeren in extra huisvesting _ is er wel ruimte voor (bijkomend) privé-initiatief, meent DTZ.

De vastgoedadviseur wijst er ook op dat enkele institutionele beleggers, zoals Cofinimmo en Home Invest Belgium, zich al actief richten op het studentenvastgoed. Recenter lanceerde ook Quares een fonds voor studentenhuisvesting, het Quares Student Housing Fund.

DTZ concludeert dat de markt van het studentenvastgoed een gelijkaardig potentieel heeft als die van het zorgvastgoed. Die niche is de voorbije jaren sterk gegroeid onder impuls van demografische druk en de behoefte aan diversificatie bij vastgoedbeleggers. (LV)