fbpx Skip to content

Investeren in vastgoed blijft de beste belegging

Waarde van vastgoed zal blijven stijgen
Vele Belgen hebben een baksteen in de maag. Toch stellen velen investeren in vastgoed uit omwille van de economische crisis en het onzekere klimaat. Investeren in vastgoed is echter nog steeds een waardevolle belegging dat meer zal opbrengen dan de rente op het spaarboekje. Gezien de sterk toenemende bevolking en de dalende productie van nieuwbouwhuizen, zal de waarde van vastgoed bovendien alleen maar toenemen. Daarenboven zorgt de lage rente ervoor dat het vandaag het ideale moment is om een huis of een appartement te kopen.

Afwachtende houding doet massaal sparen
Volgens de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers twijfelen veel Belgen over de aankoop van vastgoed door de verschillende berichten over een eventuele overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt.

Deze afwachtende houding zorgt er echter voor dat vele landgenoten hun toevlucht hebben genomen tot het spaarboekje. Alle Belgen samen hebben een netto financieel vermogen van maar liefst €760 miljard, waarvan ruim €228 miljard op de Belgische spaarboekjes staat. Op de spaarboekjes brengt dat geld echter minder op dan de inflatie, waardoor we in feite allemaal samen een enorm verlies lijden.

Beter investeren in vastgoed dan sparen
In deze huidige omstandigheden zou het veel beter zijn om een aanzienlijk deel van het kapitaal dat nu op onze spaarboekjes staat te investeren in vastgoed. Prognoses van het Planbureau geven immers aan dat de Belgische bevolking de komende 20 jaar sterk zal toenemen, waardoor er in 2030 12,2 miljoen Belgen zouden zijn. Ten opzichte van 2010 is dat een stijging van 12,6%. Tevens daalt het aantal personen per gezin en is de levensverwachting groter, wat betekent dat het aantal gezinnen die op zoek zijn naar een woning eveneens zal stijgen. De vraag naar vastgoed zal daarmee ongetwijfeld hoog blijven, waardoor de waarde van een investering in vastgoed verzekerd wordt. Een overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt lijkt daardoor erg onrealistisch.

Bovendien wordt iedereen er beter van: de investeerder heeft een veel hoger rendement dan wat het spaarboekje zou opleveren, de overheid generereert inkomsten via de bouweconomie, en de kandidaaat-kopers of –huurders zien een ruimer aanbod ontstaan. Op die manier is de vastgoedmarkt beter bestand tegen de toekomstige demografische uitdagingen.

Profiteren van lage rente
Investeren in vastgoed is vandaag trouwens des te interessanter omdat de hypothecaire rente historisch laag staat. Indien je investeert in écht beleggingsvastgoed, zoals studentenflats, seniorflats of businessflats, dan kun je nog een fix rendement er bovenop verdienen. Vastgoed moet een belegging op lange termijn zijn. Zo wordt de meerwaarde niet belast en worden de hoge instapkosten _ de registratierechten, de notariskosten en de eventuele btw _ vlot gecompenseerd. Het verhuurrisico kan via Vastia Protected Rentals volledig ondervangen worden.