fbpx Skip to content

Investeren in vastgoed was nog nooit zo goedkoop !

Je hoort het de laatste tijd vaak, maar momenteel is het economisch klimaat ook echt ideaal om te investeren in vastgoed. Aan de ene kant is dat te danken aan de lage rentes, maar ook het lage rendement en de onvoorspelbaarheid van andere beleggingen maken vastgoed steeds interessanter.

De beurs is op dit moment bijzonder onvoorspelbaar, ieder probleem en iedere oplossing voor de eurocrisis is te voelen in de beurskoersen. Ook spaargeld levert weinig op zeker als je dit vergelijkt met de inflatie, vele spaarrekeningen verlagen je koopkracht dan ook in plaats van iets op te leveren.

Een markt die wel stand kan houden is vastgoed. De vastgoedmarkt in België blijft stabiel en enkele streken zoals de kust stijgen jaarlijks nog sterk in waarde.

Huidige rente hypotheek

Een andere reden waarom een keuze voor vastgoed momenteel zeker de moeite is zijn de rentes. De huidige rente voor hypotheekleningen zit op een waar dieptepunt. Nu een hypotheeklening aangaan kan je dus enorm veel besparen op lange termijn!

Ook voor wie een hypotheeklening heeft lopen met een variabele rentevoet is de huidige rente momenteel erg aangenaam. Een variabele rentevoet is opgebouwd uit een basisrentevoet en de referte-index. Indien de referte-index daalt zal ook de rentevoet van je hypotheek dalen!

Nieuwe rentevoet = basisrentevoet + (nieuwe index – aanvangsindex)
Onderstaande grafiek toont de referte-index voor leningen die jaarlijks herzien worden. Het is duidelijk dat deze op een historisch laag niveau zitten. Voor augustus, september en oktober 2012 ligt deze zelfs onder 0,1%!
De Belgische langetermijnrentes hebben de laatste 30 jaar dan ook nooit lager gelegen dan nu. Dit betekent dat de Belgische staat kan lenen aan historisch lage rentes, bij sommige kort lopende obligaties zelfs aan negatieve rentes!

Hoewel de Belgische langetermijnrentes en rentevoeten van hypothecaire leningen niet 1 op 1 overeen komen is er wel een duidelijke link tussen de twee. Deze lage langetermijnrente is dus ook positief voor wie wilt investeren in vastgoed, nu is het ideale moment om een hypotheek aan te gaan!

Investeren in vastgoed | Studentenflats

Zoek je nog ideeën voor een goede investering? Bekijk onze nieuwe projecten voor studenten in Antwerpen.