fbpx Skip to content

Vlaming durft opnieuw te investeren in de vastgoed.

Investeren in vastgoed stijgt sterk.

De afgelopen jaren zat de schrik er goed in bij de Vlaming om te investeren in vastgoed. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Vorig jaar telde Vlaanderen 5 procent meer huurpanden dan het voorgaande jaar.

Door de lage spaarrentes en de onzekerheid die de beurs met zich brengt, vinden almaar meer Vlamingen hun weg naar de residentieel vastgoed. Dat blijkt uit recente huurbarometers. De analyse, die gebaseerd is op een steekproef van 4000 transacties, wijst erop dat het aantal huurpanden vorig jaar met 5 procent is toegenomen. Een trend die volgens het onderzoek dit jaar doorzet.

Een bijzonder positieve tendens, want de noodzaak was hoog om een grote inhaalbeweging . De vraag op de huurmarkt nam de afgelopen jaren sterk toe, terwijl het aanbod slonk.

Jonge tweeverdieners

De Vlaming die in vastgoed investeert, wordt vooral aangetrokken door een nieuw huurderspubliek: de jonge tweeverdieners. Die kiezen almaar vaker voor een huurwoning omdat het niet meer zo vanzelfsprekend is een woonlening af te sluiten. De nieuwe doelgroep schept opnieuw vertrouwen bij de eigenaars-verhuurders. Dat kan de private huurmarkt een duwtje in de rug geven.

De verhuurders hechten bovendien meer belang aan slim investeren, met een langetermijnvisie. Het jonge publiek draagt compact en kwalitatief wonen hoog in het vaandel.

Huurprijzen blijven stabiel

Ook de stabiele huurprijzen maken de huurmarkt opnieuw aantrekkelijk. Uit de huurbarometer blijkt dat een appartement huren gemiddeld 630 euro per maand kost. In 2014 was dat 614 euro en in 2013 616 euro. Voor woningen daalde de gemiddelde maandelijkse huurprijs minimaal: van gemiddeld 782 euro in 2013 over 756 euro in 2014 tot 750 euro in 2015.  Ook andere vastgoed beleggingen stijgen in huur, nieuwbouw studentenflats brengen gemiddelde 475 euro op.

De prijsstijgingen zijn vooral voelbaar bij de appartementen, door de sterke toename van de vraag. Een huurpand blijft bovendien niet lang leegstaan. Woningen staan vandaag gemiddeld 51 dagen te huur. Appartementen blijven ongeveer 72 dagen te huur staan tot er nieuwe huurders gevonden zijn. Nieuwbouw studentenflats op toplocatie (rustig gelegen en vlakbij de aula’s) staan zelden leeg en blijven tevens ook niet lang te huur staan, hierbij vindt de wissel vaak plaats net voor en tijdens de zomervakantie.