DREAM BIG. START SMALL.

Investeren in vastgoed met een klein startkapitaal

Kan ik investeren in vastgoed met een klein startkapitaal?

Dat kan al vanaf 40.000 € eigen middelen.

Er zijn talloze voorbeelden van beleggers die met een klein startkapitaal en een gedeelte financiering een heel vastgoedpatrimonium hebben opgebouwd.

Het is namelijk mogelijk uw investering in vastgoed zo te optimaliseren dat met een beperkte inbreng van eigen middelen de huurinkomsten voldoende zijn om zonder extra opleg de lening terug te betalen.

NU is het moment :  De lage lange termijnrente laat toe om maximaal te optimaliseren d.m.v. een “financiële hefboom”.

Doordat de langetermijnrentes op woonleningen zo historisch laag staan is het vandaag ook uitermate interessant om vastgoed aan te kopen met een financiering. Dit zorgt voor een hefboomeffect op uw eigen middelen waardoor u niet alleen méér kan investeren dan verwacht, maar ook kan genieten van een hoger rendement op uw investering.

De financiële hefboom is krachtig, alleen dat is al een goede reden om te investeren in vastgoed.

Bij goed uitgekozen flats verwerft u zo na 15 jaar en met 40.000 € eigen middelen een eigendom die bovendien alleen maar in waarde is gestegen.  Twee aspecten die even belangrijk zijn.

De tabel hieronder laat u zien hoe de meerwaarde voor u kan werken.  Het voorbeeld houdt geen rekening dat u eveneens over de looptijd van uw lening (bv. 15 jaar) een eigendom verwerft.  In dit voorbeeld betaalt de huurder uw lening en de gebouwkosten.

STUDENTENFLAT: 100.000€ Voorbeeld 1* Voorbeeld 2**
Eigen middelen: € 100.000 € 40.000
Financiering door bank: 0 % 60 %
Meerwaarde vastgoed: 4.000/jaar 4.000/jaar
Opbrengst op eigen middelen: 4 % 10 % 

+ verwerven eigendom
(*Geen gebouwkosten / **nettohuuropbrengsten zijn groot genoeg om de lening af te betalen)

De tabel hieronder laat u zien hoe de afbetaling van uw lening door de huurder voor u kan werken. Het voorbeeld houdt dus rekening dat u over de looptijd van uw lening (bv. 15 jaar) een eigendom verwerft. De meerwaarde wordt even buiten beschouwing gelaten(zie vorige tabel).

STUDENTENFLAT:  100.000€ Voorbeeld 1* Voorbeeld 2**
Eigen middelen: € 100.000 € 40.000
Financiering door bank: 0 % € 60.000
Afbetaling lening op 15 jaar: € 0 € 60.000
Afbetaling lening op jaar: € 0 € 4.000/jaar
Opbrengst op eigen middelen: 4 % 10 % 

+ meerwaarde
(*Geen gebouwkosten / **nettohuuropbrengsten zijn groot genoeg om de lening af te betalen)

Dit rendement van vastgoed met een hefboom mag gerust vergeleken worden met de betere opbrengsten in goede jaren van de Belgische beurs, maar het risico is doorgaans geringer.

Wie zo in vastgoed is blijven investeren, heeft vaak meerwaarden gerealiseerd van 10 % en meer per jaar.

Om dit alles op de meest optimale manier te kunnen realiseren heeft u vastgoed nodig dat u een hogere huurzekerheid en dus een zekerder rendement garandeert.

Als u op zoek gaat naar interessant beleggingsvastgoed moet u erover waken dat u enkel eigendommen koopt die goed gelegen en kwalitatief gebouwd zijn en waar het fijn is voor de huurders om te wonen. Bij Vastia selecteren we daarnaast ook enkel huursegmenten waar veel vraag naar is op de huurmarkt en met een huurpubliek waar u zekerder bent van de huurkomsten. (studentenflats, seniorenflats of flats voor jonge professionals)

Overweegt u een investering in vastgoed?