fbpx Skip to content

Meer fiscaal voordeel dan intresten op uw woonkrediet.

Geld verdienen aan een lening? De uitgesproken lage rentestanden leiden ertoe dat voor niet al te omvangrijke kredietbedragen de intresten lager uitkomen dan het bedrag dat de eigenaar via de woonbonus recupereert.

Er mag dan discussie zijn of de intresttarieven voor woonkredieten op hun dieptepunt zitten – volgens de ene berekening wel, volgens de andere zaten bepaalde tarieven in mei 2015 nog dieper -, het staat onomstotelijk vast dat ze momenteel uiterst laag zijn. Een rondvraag bij de banken leert dat ze elkaar strak in de gaten houden in de aanloop naar de bouwbeurs Batibouw, die over een kleine twee weken van start gaat. Niemand pakt al uit met nog lagere tarieven, maar iedereen ‘houdt de vinger aan de pols van de markt’.
Of ze nog ietsje zakken of niet, bij de huidige rentestanden is het zo dat de overheid in sommige gevallen al meebetaalt aan een woning. Het bedrag dat de eigenaar tijdens de hele looptijd aan intresten betaalt, is soms lager dan wat hij via de woonbonus recupereert.
Een disclaimer die singles niet graag zullen horen: de rekensom komt enkel op dit voordeel uit als men met zijn tweeën leent voor de eigen woning. Wie alleen leent, kan maar één keer de woonbonus genieten. Koppels genieten dat voordeel twee keer.
Woonbonus

Hoe klopt de rekening? Sinds de hervorming van de woonbonus, die inging op 1 januari 2015, kan elke belastingplichtige die leent voor de eigen en enige woning jaarlijks 1.520 euro inbrengen in de personenbelasting, plus 760 euro in de eerste tien jaar. Daarop geldt een fiscaal voordeel van 40 procent. De eerste tien jaar beloopt die belastingvermindering dus 912 euro per jaar (40% van 2.280). Een koppel heeft dus samen een jaarlijks fiscaal voordeel van 1.824 euro. Zijn er in het gezin drie kinderen, dan mogen beide ouders nog 80 euro extra inbrengen, en komt het voordeel uit op 1.888 euro.

Kijken we vervolgens naar de lening. Een woonkrediet op tien jaar is momenteel in de markt te vinden met een rentevoet van 2,05 procent. Dat is nog niet het onderste uit de kan, maar ook als u iets hoger eindigt, zullen uw intresten lager zijn dan uw fiscaal voordeel. Stel dat een koppel 100.000 euro leent op 10 jaar, dan zal het in totaal 10.580 euro rente betalen. In die tien jaar krijgt het koppel tien keer 1.824 euro belastingvermindering (gesteld dat het in te brengen bedrag niet wordt geïndexeerd). Dat levert een verschil tussen de betaalde rente en het ontvangen fiscaal voordeel op van 7.660 euro in tien jaar, of gemiddeld 766 euro per jaar. Niet slecht in tijden dat de rente op het spaarboekje amper nog iets voorstelt.
Wat spelen met bedragen, looptijden en intrestvoeten laat zien dat het ‘kantelpunt’ voor lenen op tien jaar ligt bij een geleend bedrag rond 175.000 euro. Daarop wordt (bij 2,05% rente) in totaal 18.514 euro rente betaald.

Langere looptijd
Kijken we naar langere looptijden, dan moeten we er rekening mee houden dat het fiscaal voordeel afneemt vanaf jaar elf. Dan geldt de toeslag van 760 euro niet meer en kan nog louter 1.520 euro per persoon per jaar worden ingebracht. Dat levert dan nog een belastingvoordeel op van 608 euro per persoon, of 1.216 euro als men met tweeën leent. Voor een lening op 15 jaar is het totale fiscale voordeel 24.320 euro en moet men nu een tarief kunnen vinden rond 2,40 procent. Wie 125.000 euro leent, betaalt dan in het totaal 23.693 euro aan rente.
Voor een lening op 20 jaar (gerekend met een rente van 2,80 procent) is het nog haalbaar de rentelasten te compenseren met het fiscaal voordeel als men zich beperkt tot een geleend bedrag van 100.000 euro. Daarop worden dan in totaal 30.295 euro intresten betaald, terwijl het fiscaal voordeel over twintig jaar aantikt tot 30.400 euro.
Weeg echter goed uw leencapaciteit, fiscaal voordeel en totale rente af. Als u 100.000 euro leent op tien jaar, dan hebt u 18.240 euro fiscaal voordeel, of 12.160 euro minder dan als u twintig jaar belastingvoordeel geniet. Daar staat tegenover dat u in het totaal 10.780 euro rente betaalt (gerekend met een intrestvoet van jaarlijks 2,05 procent). En dat is bijna 20.000 euro minder dan op twintig jaar. U moet dan wel een maandlast dragen van 921,50 euro. Bij een terugbetaling op twintig jaar zakt die naar 543 euro per maand.

Weeg uw leen capaciteit, fiscaal voordeel en rente voeten af. Langer lenen betekent meer fiscaal voordeel, maar ook een pak meer rente.

Tot slot nog dit. Als u nu een oud krediet (afgesloten na 1/1/2005 en voor 1/1/2015) herfinanciert, blijft het oude woonbonusregime geldig. Dat wil zeggen dat u per persoon jaarlijks 2.280 euro mag inbrengen, plus 760 euro in de eerste tien jaar, en dat de vermindering wordt berekend volgens uw marginale belastingvoet (van de hoogste schijf van uw inkomen). Als uw afbetalingen (kapitaalaflossingen plus intresten) hoog genoeg zijn om het volledige voordeel te kunnen genieten, komt het eindresultaat dus gunstiger uit.

bron : netto.tijd.be