fbpx Skip to content

Sociale assistentiewoningen en huursubsidie

Bijzondere erkenningsvoorwaarden met betrekking tot sociale assistentiewoningen

De sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen – samen met een zorgpartner – assistentiewoningen bouwen voor mensen met een beperkt inkomen. Een sociale assistentiewoning is een assistentiewoning die aan de bewoner wordt verhuurd op grond van een overeenkomst voor de verhuring van een sociale huurwoning met toepassing van titel VII van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode (de “Vlaamse Wooncode“).

Er gelden bijzonder erkenningsvoorwaarden voor sociale assistentiewoningen, die ook afgestemd zijn op de regels voor de verhuring van een sociale woning opgenomen in de Vlaamse Wooncode. De beheersinstantie en de bewoner van een sociale assistentiewoning sluiten enkel een overeenkomst die betrekking heeft op de zorg- en dienstverlening. Het genotsrecht van de sociale assistentiewoning wordt geregeld in een overeenkomst die wordt gesloten volgens de bepalingen van titel VII van de Vlaamse Wooncode. De overeenkomst voor de zorg- en dienstverlening wordt beëindigd als de overeenkomst voor het genotsrecht wordt beëindigd. Als de sociale assistentiewoning door meer dan een persoon wordt bewoond, wordt de overeenkomst die uitsluitend betrekking heeft op de zorg- en dienstverlening slechts beëindigd als geen van die personen nog verbonden is door een overeenkomst voor het genotsrecht.
Huursubsidie

Personen die naar een assistentiewoning verhuizen omdat hun huidige huurwoning niet meer aan hun fysieke behoeften voldoet, kunnen een huursubsidie krijgen. Deze maatregel beoogt de betaalbaarheid van een verblijf in een assistentiewoning te verhogen.

Bron : Eubelius