fbpx Skip to content

Assistentieflats erkenningsvoorwaarden voor de omkadering

Krachtens een besluit van de Vlaamse Regering zijn de bepalingen van het Woonzorgdecreet  aangaande de groepen van assistentiewoningen in werking getreden op 1 januari 2013.  Groepen van assistentiewoningen zijn de opvolgers van serviceflats.

Er zijn ook nieuwe erkenningsvoorwaarden met betrekking tot de omkadering.

Dagelijkse leiding van de groep van assistentiewoningen – De beheersinstantie verzekert de dagelijkse leiding van de groep van assistentiewoningen.

Woonassistent (nieuw) – In elke groep van assistentiewoningen moet er een woonassistent zijn. Onder bepaalde voorwaarde kan het personeel van het woonzorgcentrum dat tijdelijk zijn zorg aanbiedt in een groep van assistentiewoning de rol van woonassistent op zich nemen.

Oproepen van een bewoner – Overdag en ’s nachts moet er altijd iemand ter beschikking zijn die onmiddellijk elke oproep van een bewoner kan beantwoorden en die onmiddellijk naar de bewoner kan gaan als uit het contact met de bewoner blijkt dat dit nodig is.

Afwezigheid van strafrechtelijke veroordelingen voor leden van de raad van bestuur en medewerkers – De beheersinstantie moet van elke medewerker en van elk lid van de raad van bestuur een uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen. De erkenning kan worden geweigerd of ingetrokken als een van die personen in België of in het buitenland door een in kracht van gewijsde gegane rechterlijke beslissing is veroordeeld wegens bepaalde misdrijven.

Bron : Eubelius