fbpx Skip to content

Beleggen in studentenkamers: 6 tips voor een succesvolle investering.

De vraag naar kwalitatieve studentenkamers blijft stijgen. Voor wie wil beleggen in vastgoed, kunnen studentenkamers dus een interessante investering zijn. Waarop moet u letten om een goed rendement te halen?

1. Investeer in een nieuw- of vernieuwbouwproject

De investering in studentenkamers brengt het meest op als de kwaliteit van de kamers goed blijft. Steekt u uw geld in een nieuwbouwproject, dan bent u er zo goed als zeker van dat u de eerste jaren weinig of geen onderhouds- of herstellingskosten zult hebben. Houd er wel rekening mee dat kamers door het hoge verloop sneller onderhevig zijn aan slijtage dan doorsneestudio’s en -appartementen.

2. Zorg voor kwaliteit

Studenten hebben behoefte aan modern ingerichte kamers met alle nutsvoorzieningen, waaronder een internetaansluiting. Vergeet ook niet te voldoen aan alle voorschriften inzake brandveiligheid en isolatie. Een gebouw van goede kwaliteit trekt kwalitatief goede huurders aan, waardoor de kans bovendien stijgt dat de huur tijdig wordt betaald. Een studentenkamer raakt sneller verhuurd als u zorgt voor een aangepast meubilair zoals kasten, een beddenbak en een bureau. Ook een gemeenschappelijke fietsenstalling en een parkeerplaats voor wagens zijn interessante troeven.

3. Zorg voor een degelijk onderhoud

Als de kwaliteit van de studentenkamers en de gemeenschappelijke ruimtes goed blijft, levert de verhuur op lange termijn een goede huuropbrengst op. Leg de huurders desnoods de verplichting op om de ruimtes goed te onderhouden.

4. Doe zo veel mogelijk zelf

Bent u handig en hebt u tijd, dan kunt u het huurrendement verhogen door zelf de herstellingen uit te voeren of zelf de administratie voor de verhuur voor uw rekening te nemen. Besef wel dat de verhuur van een studentenkamer heel wat werk met zich brengt: denk aan de opmaak van een huurcontract, de registratie ervan, de jaarlijkse aanpassing van de huurprijs, het ontvangen en teruggeven van de huurwaarborg en de opmaak van een plaatsbeschrijving. De contracten moeten elk jaar worden hernieuwd.

Hebt u niet voldoende tijd of kennis om alles zelf te doen, dan kunt u zich richten tot professionele beheerders of participeren in een vastgoedvennootschap. Meteen bent u er dan zeker van dat uw studentenkamer goed wordt gepromoot.

5. Kies voor een centraal gelegen kamer

De ligging van een studentenkamer is belangrijk. Voor studenten is het interessant een kamer te hebben die dicht bij hun campus ligt of in een omgeving die veel te bieden heeft en van waaruit ze de stad gemakkelijk kunnen ontdekken. Daarvoor kunt u een hogere huurprijs vragen.

6. Beperk het verloop

Om een langdurige leegstand te vermijden, moet u zorgen voor een grote continuïteit van de verhuur. U kunt het zoeken naar nieuwe huurders uitbesteden aan een professionele verhuurdienst zoals een vastgoedbureau of -makelaar, maar dat heeft natuurlijk een prijs.

Naast de topliggingen van de studentenflats, garandeert VASTIA u uw huurinkomsten en zorgt er voor dat u nooit leegstand kunt hebben. Een no-nonsense investeringsconcept.