fbpx Skip to content

Grote vraag naar beleggingsvastgoed

rendement vastgoed beleggingen

De grote bankcrisis heeft nogal wat mensen richting beleggingsvastgoed doen vluchten. De makelaars stellen vooral een stijging van de vraag naar appartementen vast. De vraag naar beleggingsvastgoed is natuurlijk of onroerend goed in deze onzekere tijden een houvast kan bieden.

Kommer en kwel op de beurs
Er valt sinds het uitbreken van de kredietcrisis onmiskenbaar een toename van de vraag naar vastgoed voor beleggingsdoeleinden vast te stellen. Het achterliggende verhaal ligt voor de hand: nogal wat mensen hebben zich rot geschrokken toen ze zagen wat er met hun aandelenportefeuille was gebeurd. Maar zelfs het (tijdig) verkopen van alle aandelen in kwestie stelde de nachtrust niet veilig, want inmiddels is de vraag gerezen hoe veilig onze spaarcenten op de bank eigenlijk wel zijn. Alle alternatieven worden overwogen, waaronder ook vastgoed. Dat verklaart waarom verkopers van vastgoed extra werk hebben.

Buitenlandse Belgen
In makelaarskringen circuleren zelfs verhalen van Belgen die halsoverkop uit het buitenland terugkwamen om hier snel (een deel van) hun spaarcenten in te ruilen voor een appartement. De belangstelling gaat vooral uit naar beleggingsvastgoed met een relatief lage instapdrempel, meer bepaald appartementen uit de middenklasse. Bijkomende voorwaarden is dat die goed onderhouden moeten zijn. Dat betekent namelijk dat er weinig kosten moeten worden gedaan.

Interessante belegging
Die categorie appartementen is bij de huurders relatief populair, ze raken in de meeste regio’s dan ook vlot verhuurd. In de meeste gevallen bedraagt het rendement op zo’n investering ongeveer 5% per jaar, wat in deze moeilijke tijden zeker niet te versmaden valt. Misschien nog belangrijker is dat de kopers van zo’n appartement een veilig gevoel krijgen en ’s nachts niet langer wakker liggen van de kredietcrisis. Enkele door ons gepolste makelaars waren van mening dat een belegging in appartementen met een lage instapdrempel zeker verantwoord is. Ze liggen nog steeds goed in de markt en het rendement biedt een zekere buffer wanneer de kredietcrisis ernstigere vormen zou aannemen.